Fatih Arıcı BÖHAK Başkan Yardımcısı
farici_bohak@hotmail.com
Sağlığın değeri
15/01/2016
3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası' nedeniyle sağlığın değerine dair, yıllardır kronik hastalıklar yaşayan bir kardeşiniz olarak sağlık üzerine yazmaya devam etmek istiyorum. 
“Sağlığın değeri kaybedilince anlaşılır’’ derler ama sağlığın değeri onu kaybetmeden de bilinmeli, onu kaybettikten sonra bulmak ne kadar da zordur biliyormusunuz... 
Sağlığın değerini kim inkar edebilir ki? Herkes için ortak kanaat, sağlıklı olmak ve sağlıklı yaşamaktır.
Sağlık öyle bir nimettir ki kıymeti ancak kaybedilince anlaşılır.’’Halk içinde muteber bir  nesne  yok devlet gibi olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi’’diyerek sağlığın nefes almanın en büyük devlet olduğunu anlatan  KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN ne acıdır ki bu sözleri sağlığında  değil hasta yatağında yazmıştır. 
İnsanın hayatında önem verdiği pek çok değer vardır.
Para, makam ve  mevki! Para bu değerlerden çoğunlukla önce gelmiştir.
 
Para, kimi insanlarda  hırsa dönüşür, insanı yöneten bir efendi olur, insan ise onun kölesi. Bu durum da bütün insani değerler anlamını yitirir.
İnsan bir makineye veya bir canavara dönüşebilir.
 
Para insanın yaşaması için gerekli bir araç olmaktan çıkar insanı bir eşya durumuna indirebilir.
 
Paranın bu saltanatı ne zamana kadar biliyor musunuz? Ne zaman ki bir hastalık, bir ölüm kapımızı çalar işte o zaman insan paranın ne olduğunu ne ifade ettiğini anlar.
Artık paranın sağlık karşısında hiçbir değeri yoktur                                                                                                                           
             
 ‘’Sağlığın değeri kaybedilince anlaşılır’’ derler 
Malı, mülkü, parası olmasına rağmen hastalığı nedeniyle nice mutsuz insanlar vardır. Tüm hayatları boyunca kazandıkları mal varlıklarını bir çırpıda vermeye hazır nice insanların var olduğunu unutmayalım.
 
O halde bu gün sağlık sorunu yaşamayan insanların ‘’ben sağlıklıyım, bana bir şey olmaz’’  dememeleri ve özellikle kronik hastalıklar konusunda nice sıkıntı ve ızdırap ceken, hayatları solmuş binlerce kardeşlerimizin bağışlanacak organlarla hayatlarının yeniden yeşereceğini unutmamalıyız.
 
Şunu unutmayalım her sağlıklı birey potansiyel hastadır.
Bu konuda toplum olarak daha da duyarlı olmalı ve “ORGAN BAĞIŞINA EVET” demeliyiz


1932 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Organ Bağışının Önemi - 09/07/2021
rganlarımızı toprağa değil, insana verdiğimizde . Bu aynı zamanda insanın yaşama duyduğu saygının da bir ifadesi anlamına gelir.
Hastalığımızla Barışık Olmak - 02/02/2021
Mutlu bir insan daha çok üretir, daha çok yaşar, daha yaratıcı hoşgörülü, daha affedici,yardım edici olur.
“Hayır almayın organlarını”dese - 08/01/2021
Türkiye’de yasalara göre organlarımızı kendi özgür irademizle bağışlasak bile beyin ölümümüz gerçekleştiği zaman en yakınlarımıza yani ailemize soruluyor
BÖHAK HER ZAMAN YANINIZDA OLACAK - 09/07/2020
Böhak 1999 yılı Mayıs Ayı’nda halen Böbrek Hasta Haklarını Koruma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği’nin Başkanlığını yürütmekte olan A. Vahap Acar ile bir grup diyaliz hastası tarafından çok zor şartlarda kuruldu.
KAMUSAL ALANDA SİGARA İÇMEK… - 07/03/2017
Öte yandan, sigara sadece dumanıyla zehirlemekle kalmıyor, ayrıca kokusuyla, külleriyle, izmaritleriyle çevreyi de kirletiyor.
Engelliler Günü ve Sorunları - 22/02/2017
Rehabilitasyon sürecinin en önemli parçası olan ailelerin mevcut hizmetlerden nasıl yararlanacağı gibi konularda bilgilendirme ihtiyacı var.
Organ Bağış verileri - 19/09/2016
Bu yazımda, gerek hastaların ve gerek gerekse vatandaşlardan gelen organ bağışıyla ilgili sorular için derlediğim verileri, sizlerle paylaşmak istedim
Uyumlu Olmalıyız - 06/05/2016
Bu nedenlerle ve zamanlarının önemli bir kısmını diyaliz merkezlerinde geçirdikleri için sağlıklı bir insan gibi yaşama şansları yoktur.
Duyun bizi - 05/02/2016
Organ mafyası diye bir şey yoktur. Böyle bir şey mümkün de değildir. Olabilirliği de mümkün değildir.