Fatih Arıcı BÖHAK Başkan Yardımcısı
farici_bohak@hotmail.com
Hastalığımızla Barışık Olmak
02/02/2021
Ben de Diyalize giren arkadaşlarım gibi 2 yıl aletli Periton diyalizi ve 3 yılda Hemodiyaliz olmak üzere toplam 5 yıl diyaliz tedavisi gördüm.Şu an 16 yıllık böbrek nakilliyim,umarım bu mutluluğu sizlerde yaşarsınız.Yüksek tansiyon ve gut hastalığına bağlı böbrek yetmezliği teşhisi konup,diyaliz makinasına bağlanmam gerektiği söylendiğinde bu hastalık konusunda hiç bir bilgiye sahip değildim.Diyaliz ne demekdir?,nasıl uygulanır?,bu tedavi kaç gün devam eder? Dahası”makinaya gireceksin”dendiğine göre bu nasıl bir makina,bu makinayı kafamda hayalimde canlandırmaya başlamış fakat bir anlam verememiştim.Ama bir psikolog veya bir sosyal hizmet uzamanı tarafından bilgilendirilmiş olsaydım daha rahat bir geçiş dönemi yaşayabilirdim.

Diyaliz uygulamasının en önemli gerçeğinin temelde kronik bir hastalık olması ve yaşamımı sürdüre bilmem için bu makinaya bağımlı olmam gerçeğini öğrenmiş oluyordum.Fakat bu hastalığın ticari hayatımı bitireceği,yaşamımın tehtit altından olacağı endişesi,yorgunluk,halsizlik ve zihinsel çöküntüyüde beraberinde getirmişti.Bu durum diyalize başladıktan 3-4 ay sonra, başlangıçtaki korkunun endişenin nispeten azaldığı diyalize alışmaya başladığım ancak bunun yanında makinaya bağlı olmam ile ilgili psiko sosyal sorunlarımın başladığı bir dönemle karşılaştım,kısıtlamaların,engellemelerin, uyum güçlüklerinin,bağımlılık, çatışmalarının başladığı bu dönem ise 8 ay kadar sürmüştü.

Hastalar başlangıçta ölüm korkusu yaşarlar.'Bu dönemde ölümden kurtuluşun gerçekleştiği ancak yaşam kalitesinin gündeme geldiği,hastalığın ve tedavi uygulamalarının el verdiği ölçüde yaşamın ilgi alanlarına yeniden dönmüştüm.Gerçeği kabullenmiş  ileriye dönük plan ve beklentiler geliştirmiştim. (Organ Nakli gibi) Madem ki gerçekleri kabul etmeye normale dönmeye başlıyoruz,o halde kendimizi hasta olarak görmeyip hastalık psikolojisine de  kendimizi kaptırmayalım diyorum.

Tabii ki ciddi bir sağlık sorunuyla karşı karşıyayız,haftanın 3 günü 4'er saat diyalize girmek elbette kolay değil,hastalığımızdan dolayı tüm aile bireylerinin psikolojilerinin de bozulduğu bir gerçek. O halde,hastalık bizim omuzumuza çökeceğine biz hastalığın omuzuna çökerek onu yenebiliceğimize olan inancımızı kaybetmiyelim.Bizim hastalığımızdan daha kötü hatta ölümcül nice hastalıklar var ve Allah şifa versin,  bu hastaların diyaliz yapma şansları da yok, ve inanıyorum ki bu konuda bizler daha şanslıyız.O halde bu hastalığın bizim bir parçamız olduğu bundan böyle hayatımızda bir takım değişlikler yapmamız gerektiği bilincinde olarak hastalığımızla barışık yaşamaya ve hastalığımızda dahi mutlu olabilmemizin yollarını bulmaya çalışmalıyız.İstisnasız daha mutlu olmak için,Organ Nakli için kadavra dosyamızı hazırlamalı yanlız hazırlamakla kalmayıp, titizlikle takip etmeliyiz!. . .

Mutlu bir insan daha çok üretir, daha çok yaşar,  daha yaratıcı hoşgörülü, daha affedici,yardım edici olur. Sorunları problemleri daha kolay çözer, daha az sorun üretir, dolayısıyla daha mutlu yaşar. Unutmayın ki, en karanlık gecede bile mutlaka parlayan bir yıldız vardır.

 



933 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Organ Bağışının Önemi - 09/07/2021
rganlarımızı toprağa değil, insana verdiğimizde . Bu aynı zamanda insanın yaşama duyduğu saygının da bir ifadesi anlamına gelir.
“Hayır almayın organlarını”dese - 08/01/2021
Türkiye’de yasalara göre organlarımızı kendi özgür irademizle bağışlasak bile beyin ölümümüz gerçekleştiği zaman en yakınlarımıza yani ailemize soruluyor
BÖHAK HER ZAMAN YANINIZDA OLACAK - 09/07/2020
Böhak 1999 yılı Mayıs Ayı’nda halen Böbrek Hasta Haklarını Koruma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği’nin Başkanlığını yürütmekte olan A. Vahap Acar ile bir grup diyaliz hastası tarafından çok zor şartlarda kuruldu.
KAMUSAL ALANDA SİGARA İÇMEK… - 07/03/2017
Öte yandan, sigara sadece dumanıyla zehirlemekle kalmıyor, ayrıca kokusuyla, külleriyle, izmaritleriyle çevreyi de kirletiyor.
Engelliler Günü ve Sorunları - 22/02/2017
Rehabilitasyon sürecinin en önemli parçası olan ailelerin mevcut hizmetlerden nasıl yararlanacağı gibi konularda bilgilendirme ihtiyacı var.
Organ Bağış verileri - 19/09/2016
Bu yazımda, gerek hastaların ve gerek gerekse vatandaşlardan gelen organ bağışıyla ilgili sorular için derlediğim verileri, sizlerle paylaşmak istedim
Uyumlu Olmalıyız - 06/05/2016
Bu nedenlerle ve zamanlarının önemli bir kısmını diyaliz merkezlerinde geçirdikleri için sağlıklı bir insan gibi yaşama şansları yoktur.
Duyun bizi - 05/02/2016
Organ mafyası diye bir şey yoktur. Böyle bir şey mümkün de değildir. Olabilirliği de mümkün değildir.
Sağlığın değeri - 15/01/2016
İnsanın hayatında önem verdiği pek çok değer vardır. Para, makam ve mevki! Para bu değerlerden çoğunlukla önce gelmiştir.