Organ nakli nedir? Vücutta görevini yerine getiremeyen bir organın yerine, canlı veya ölüden alınan yeni ve sağlam bir organın cerrahi yöntemlerle nakledilmesi işlemidir.

Organ nakli nedir?

Vücutta görevini yerine getiremeyen bir organın yerine, canlı veya ölüden alınan yeni ve sağlam bir organın cerrahi yöntemlerle nakledilmesi işlemidir.

 Organ nakli kimlerden yapılır?

Canlı ya da yoğun bakım ortamında tıbben yaşamı sona ermiş (beyin ölümü gerçekleşmiş) kişilerden organ alınabilir. Canlıdan sadece böbrek yetmezliği ya da karaciğer yetmezliği olan, çevresinde kan grubu uyumlu ve tıbbi açıdan uygun verici adayları olan hastalara nakil yapılabilir

 Organ bağışı nedir?

Kişinin serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra, doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin verilmesidir.

 Kimler organ bağışında bulunabilir?

18 yaşını dolduran ve mümeyyiz (karar vermesine yetisine sahip) olan herkes tıbben yaşamı sona erdikten sonra organlarının tamamını ya da bir kısmını bağışlayabilir.

 Nasıl organ bağışında bulunabiliriz?

T.C. Sağlık Bakanlığı'nın tüm hastanelerinde, organ nakli merkezlerinde, organ nakli bölge koordinasyon merkezlerinde, Sağlık İl Müdürlüklerinde organ bağışında bulunulabilir. Organ bağışı kararınızı ailenizle paylaşmanız işlemleri kolaylaştırır.

 Beyin ölümü nedir?

Beyin ölümünde tüm beyin ve beyin sapı fonksiyonları, tam ve geri dönüşümsüz kaybolur. Hayat geri dönüşümsüz sona erer. Beyin ölümü gerçekleşen kişilerin solunum ve kalp atımları yapay olarak kısa bir süre daha sürdürülebilir, fakat beyin fonksiyonları yapay olarak sürdürülemez. Beyin ölümü kararına 4 uzman hekimden oluşan ekip ayrıntılı testler sonucunda karar verir.

 Beyin ölümü ile bitkisel hayat arasındaki fark nedir?

Beyin ölümünde, beyin ile beyin sapı fonksiyonları tam ve geri dönüşümsüz olarak kaybedilir. Beyin ölümü teşhisi konulan hiç kimse hayata tekrar geri dönmez. Bitkisel hayatta ise sadece beynin düşünce, konuşma ve istemli kasların hareketinden sorumlu olan üst merkezi işlevini yitirir. Beynin diğer alt ve orta merkezleri çalıştığı için kişi tıbbi olarak hayattadır.

 Beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin organlarının bağışlanma süreci nasıl gerçekleşir?

Acil serviste hastaya müdahale eden ekip, yoğun bakımda hastayı tedavi eden ekip ve organ nakli ekibi birbirinden bağımsız çalışır; ortak amaçları hastanın sağlığını korumaktır. Yoğun bakımda beyin ölümü teşhisi konmuş bir kişinin beyin ölümü raporu 4 uzman hekim tarafından onaylandıktan sonra hastanede görevli organ nakli koordinatörüne haber verilir. Organ nakli koordinatörü aile ile görüşerek, organ bağışı kararının onaylanması işlemlerini yürütür.

 Organların paylaşımı nasıl yapılır?

Ülkemizde organ paylaşımı, Ulusal Koordinasyon Sistemi tarafından elektronik ortamda gerçekleştirilir. Ülke içinde beyin ölümü gerçekleşen ve organları bağışlanan bir kadavra (ölü) vericinin tıbbi verileri sisteme girilir, sistem en uygun alıcıları belirler.

 Organların kimlere nakledileceğine nasıl karar verilir?

Ulusal Koordinasyon Sistemi tarafından organ nakil merkezine teklif edilen organ, merkez tarafından kabul edilirse yine sistem tarafından hasta sıralaması belirlenir. Tıbbi bir engel yoksa, ilk sırada bulunan hastaya organ nakledilir. Bağışlanan her organda bu sıralama değişir.

 Organ bekleme listesine giren bir hasta ne kadar süre bekler?

Bekleyen hasta sayısına karşılık organ bağışı yeterli sayıda olmadığı için, belirli bir süre öngörülemez.

Organ bekleme listesindeki hastanın yaşı sıralamayı etkiler mi?

Türkiye Organ ve Doku Bilgi Sistemi (TODS)'nde donör ve hasta yaşı ile ilgili değerlendirme bulunur. Çocuk hastalar ile kadavra verici yaşına yakın yaştaki hastalar değerlendirilir.

Hastalar yaşadıkları şehrin dışında bir organ nakli merkezinin organ bekleme listesine kayır olabilirler mi?

Hastalar, istedikleri kamu veya özel organ nakil merkezine kayıt olabilir.

 Bekleme listesi için çağırılan hastaya neler yapılır?

Organ bekleme listesindeki sıralamadan organ bağışı için çağrılan hasta merkeze geldiğinde, kendisine bağışıklık sisteminin nakledilecek organa karşı antikor üretip üretmeyeceğini ve hastanın o anki sağlık durumunun organ nakline uygunluğunu saptayan tıbbi tetkikler yapılır. 4-5 saat süren bu tetkikler sonucunda hastanın nakil olmasına engel bir durum saptanmazsa, çağrılan hastaya organ nakli yapılabilir.

Organ bağışının dini yönden sakıncası var mı?

Büyük dinlerin çoğu organ bağışını onaylıyor ve destekliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı Din işleri Yüksek Kurulu 6.3.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıkladı. Bu kararda; Kuran-ı Kerim'de Maide Suresi 32. ayette "Kim bir insana hayat verirse o, tüm insanlara hayat vermişçesine sevap kazanır" ifadesi yer alıyor.



1182 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın