Kronik böbrek yetersizliği olan hastalarda böbrek fonksiyonları %15' in altına düştüğü zaman, diyaliz veya böbrek nakli tedavisine ihtiyaç vardır.

Böbrek Nakli Ne Zaman Yapılmalıdır ?

Kronik böbrek yetersizliği olan hastalarda böbrek fonksiyonları %15' in altına düştüğü zaman, diyaliz veya böbrek nakli tedavisine ihtiyaç vardır.  Herhangi bir sakıncası olmayan tüm hastalarda öncelikle böbrek nakli düşünülmeli ve olanakları araştırılmalıdır. Diyaliz hastanın hayatını kurtarır onu hayatta tutar fakat , başta damarların zamanla hasar görmesi olmak üzere çeşitli komplikasyonları vardır. Bu nedenle henüz diyalize girmeden nakil olmalarının böbrek ve hasta sağlığı açısından üstünlüğü vardır.

 Böbrek Naklinin Yararları Nelerdir?

Böbrek Naklinin Yararları Nelerdir?Diyaliz işlemi, sağlıklı bir insanın böbrek fonksiyonlarının ancak %10’unu yapabilir. Başarılı bir böbrek nakli ise sağlıklı bir insanın böbrek fonksiyonlarının %70-80’ini yerine getirebilir.

 Böbrek Nakli Ameliyatı Süreci

Böbrek Nakli Ameliyatı SüreciBöbrek vericisinin ameliyatı hastanemizde kapalı sistemle (Laparoskopik) yapılmaktadır. Bu ameliyatta göbek altında yaklaşık 7-8 cm'lik bir kesi ve 3 adet parmak genişliğinde delik açılmaktadır. Ameliyat sonrasında hastaların ağrı başta olmak üzere şikayetleri çok azdır. Çok rahat bir ameliyat sonrası süreci yaşarlar. Ameliyat yarası izleri çok küçük olup estetik kusur yaratmamaktadır. Fıtık olasılığı son derece azdır. Verici yaklaşık 1 veya 2 gün sonra taburcu olabilmektedir.

 Böbrek nakli işlemi standart bir cerrahi operasyondur. Alıcının ameliyatı kasık bölgesinde yapılan bir kesiden gerçekleştirilmektedir. Hastalar ertesi gün ayağa kalkabilir. Ağızdan beslenebilir. Tedavileri standardize edilip sağlıklarına kavuştuklarında taburcu edilirler.

 Hepatiti Olanlar Böbrek Nakli Olabilir mi?

Hepatiti olan hastalar karaciğer sirozu veya kronik hepatit açısından ayrıntılı değerlendirilmelidir. Bu durumların yokluğunda nakil yapılabilir. Hepatit B tedavisindeki ilaçların nakil sonrası kullanılmasında sakınca yoktur. Böylece Hepatit B'nin tedavisi böbrek naklinden sonra da başarılı olarak sürdürülebilir. Hepatit C olan hastaların tedavisinde kullanılan ilaçların böbrek naklinden sonra kullanılması mümkün değildir. Böbreğin kaybına neden olabilmektedir. Bu nedenle Hepatit C'li hastalarda tedavi gerekiyorsa bunun nakil öncesi yapılması uygun olur. Hepatitli hastaların nakile uygun olup olmadığı konusunda, hepatoloji ile danışılarak birlikte karar verilmelidir.

 

 

 



672 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın