Fatih Arıcı BÖHAK Başkan Yardımcısı
farici_bohak@hotmail.com
KAMUSAL ALANDA SİGARA İÇMEK…
07/03/2017

Bugün birçok ülkede kapalı alanlarda sigara içilmesi yasaklanmıştır.Türkiye’de ise 4207 sayılı “Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun” da, 2008 yılında yapılan düzenlemelerle kamuya açık tüm kapalı alanlar, 2009 yılında ise lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane gibi işletmelerde tütün ürünlerinin tüketilmesi yasaklanmıştı. Bu kapsamda, evler hariç tüm kapalı alanlarda sigara içme yasağı getirilmişti.  Bu yasağın getirilmesindeki temel amaç, sigara kullanmadığı halde başkalarının kullandığı sigara dumanından zarar gören kişilerin korunmasıydı.

 

• Kamu hizmet binalarının kapalı alanları,koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel kişilere ait olan ve birden çok kişinin girebileceği binaların kapalı alanları,

 

• Hususi araçların sürücü koltukları ile taksi hizmeti verenler dâhil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçları,

 

• Okul öncesi eğitim kurumlarının, dershaneler, özel eğitim ve öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının, kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanları,

 

Hal böyle iken Ekim 2017 tarihinde Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Ve Sosyal güvenlik Bakanlığının ilgili kurumlarıyla sorunlarımızı çözmek için BÖHAK-Böbrek Hastaları Haklarını Koruma Ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı A.Vahap Acar ve iki Dernek yöneticimizle birlikte Diyaliz ve organ nakli hastalarının sorunlarını dile getirmek ve çözüm bulmak adına Ankara’daydık.

Randevulu olarak ziyaret ettiğimiz ÇSG Bakanlığı bünyesinde sorunlarımızın çözümünde etkili ve yetkili olan sayın bürokratın,makam odasında oturduğumuz yarım saatlik süre zarfında, 2 adet sigara içmesi o güzelim makam odasını dumanaltı yapması  4207 sayılı “Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun”a aykırı hareket etmesi; kendisi sigara kullanmadığı halde başkalarının kullandığı tütün ürününün dumanından zarar gören kronik hastalar olarak bizleri ziyadesiyle üzmüş ve şık bulmamıştık.Tüm makamlarda mı oluyor bu hadise tabii ki hayır.

Bir kere, sigara içmeyenler, her ne kadar sigaranın ucuna dudaklarını değdirmiyorlarsa da dumanını teneffüs etmeye diğer bir deyimle “pasif içici” olmaya zorlanmıştık.

Öte yandan, sigara sadece dumanıyla zehirlemekle kalmıyor, ayrıca kokusuyla, külleriyle, izmaritleriyle çevreyi de kirletiyor.

Görüldüğü gibi, sigara içilmesi başkalarına zarar vermekte, sigara içmeyenlere karşı bir kötülük teşkil etmektedir. Oysa hiç kimse kaynağı kendisinde bulunmayan bir kötülüğe katlanmak zorunda değildir. kamu kurumlarında kapalı alanda sigara içen memura da para cezasının yanı sıra disiplin cezası veriliyor. İşlem yapmayan amirlere de disiplin cezası uygulanıyor.

Yani imam…cemaat meselesi



2456 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Organ Bağışının Önemi - 09/07/2021
rganlarımızı toprağa değil, insana verdiğimizde . Bu aynı zamanda insanın yaşama duyduğu saygının da bir ifadesi anlamına gelir.
Hastalığımızla Barışık Olmak - 02/02/2021
Mutlu bir insan daha çok üretir, daha çok yaşar, daha yaratıcı hoşgörülü, daha affedici,yardım edici olur.
“Hayır almayın organlarını”dese - 08/01/2021
Türkiye’de yasalara göre organlarımızı kendi özgür irademizle bağışlasak bile beyin ölümümüz gerçekleştiği zaman en yakınlarımıza yani ailemize soruluyor
BÖHAK HER ZAMAN YANINIZDA OLACAK - 09/07/2020
Böhak 1999 yılı Mayıs Ayı’nda halen Böbrek Hasta Haklarını Koruma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği’nin Başkanlığını yürütmekte olan A. Vahap Acar ile bir grup diyaliz hastası tarafından çok zor şartlarda kuruldu.
Engelliler Günü ve Sorunları - 22/02/2017
Rehabilitasyon sürecinin en önemli parçası olan ailelerin mevcut hizmetlerden nasıl yararlanacağı gibi konularda bilgilendirme ihtiyacı var.
Organ Bağış verileri - 19/09/2016
Bu yazımda, gerek hastaların ve gerek gerekse vatandaşlardan gelen organ bağışıyla ilgili sorular için derlediğim verileri, sizlerle paylaşmak istedim
Uyumlu Olmalıyız - 06/05/2016
Bu nedenlerle ve zamanlarının önemli bir kısmını diyaliz merkezlerinde geçirdikleri için sağlıklı bir insan gibi yaşama şansları yoktur.
Duyun bizi - 05/02/2016
Organ mafyası diye bir şey yoktur. Böyle bir şey mümkün de değildir. Olabilirliği de mümkün değildir.
Sağlığın değeri - 15/01/2016
İnsanın hayatında önem verdiği pek çok değer vardır. Para, makam ve mevki! Para bu değerlerden çoğunlukla önce gelmiştir.